woensdag 18 januari 2017

[TREND] Tunisch Haken

Vanaf 2 januari is een nieuwe rubriek toegevoegd aan de chefblog: Trends. In deze rubriek zal Amilishly als echte trendwatcher bespreken wat er gaande is in brei- en haakland, welke trends opkomend zijn en hier wat fijne voorbeelden bij zoeken. Het is natuurlijk aan u (of jou) om uit te maken wat bij (jo)u past.

Vandaag de trend Tunisch haken.

Tunisch Haken dus...

De meeste van ons zijn er afgelopen jaar al mee aan gestoken en deze trend zet duidelijk voort dit jaar: Tunisch Haken.

De trend begon echt vorm te krijgen met de Ton sur ton shawl van ByClaire - in de meest vrolijke kleurtjes - die we waarschijnlijk allemaal wel ergens voorbij hebben zien komen. Velen hebben zich aan deze shawl gewaagd en zijn daarna aangestoken om nieuwe Tunische projecten te starten.

Wat is Tunisch Haken precies?

De Tunische steek is een hele bijzondere haaksteek. Om deze steek te maken heb je een Tunische naald nodig. Het meest bekende voorbeeld daarvan is een haaknaald met de lengte van een breinaald met een knop aan het einde. Deze knop zorgt ervoor dat de steken op de naald blijven staan tijdens het werken. Natuurlijk zijn er verschillende varianten van deze Tunische naald op de markt, maar om het makkelijk te houden gebruiken we deze even als voorbeeld. Wanneer je gaat haken op de Tunische wijze, neem je in de heengaande rij eerst steken op de haaknaald. Deze worden in de teruggaande toer afgekant. Hierdoor ontstaat de Tunische steek.

Je kunt veel verschillende projecten maken met deze steek (en verschillende varianten op deze steek). Denk aan plaids, kussens, shawls en mutsen. Het is allemaal mogelijk.

Zelf aan de slag?

Ook Bianca Boonstra heeft een leuk project ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van de Tunische haaksteek, Een kussenovertrek gemaakt met katoen - te vinden via deze link: klik hier. Het kussen is lekker stevig door de steek en krijgt een leuk effect doordat met twee kleuren wordt gewerkt.

 
Bent u al fan van Tunisch haken? Welke projecten heeft u al gemaakt met deze steek? Laat het ons weten!

Liefs, Amilishly
2 opmerkingen:

 1. Heel erg leuk werk. Ik heb er een paar jaar terug een shrug mee gemaakt. En dan zo dat de steken op gerstekorrel lijken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel knap Ineke! Ik kan me ook voorstellen dat het een fijne shrug is om te dragen :) Bedankt voor het delen :)

   Liefs, Alexa

   Verwijderen