zondag 29 november 2020

The Twelve Days of Christmas - 1 - Opzet

Lees dit eerst: 

 

 In de komende weken gaan we werken aan een paar Adventssokken. Twaalf verschillende patroontjes zitten in de sok - en als je ze allemaal wil breien heb je uiteindelijk een paar sokken in maat 45. 

Het kan dus zijn, dat als je de juiste voetlengte voor jouw voet hebt bereikt, dat je eerder moet stoppen, om met de teen te starten. Je kunt - als de dag voor de hiel is geweest ook wachten tot alle patroontjes voor de voet bekend zijn, en dan je keuze maken, welke patroontjes je in de voet verwerkt. Daar sta je dus volledig vrij in.

De sok is geschreven in twee maten. De kleinste (in omvang) heeft een opzet van 64 steken. De grotere maat heeft een opzet van 80 steken. Dat lijkt veel, maar omdat de structuur van de sok door het inbreien wat intrekt, is dit toch geen overbodige luxe. Zeker voor mensen, die zoals ik dikke kuiten hebben zou ik aanraden om 80 steken op te zetten.

De deelnemers die een pakket hebben besteld, treffen 3 bollen aan. 1 bol Our Tribe, van 100 gram, 1 bol Metropolis van 50 gram, en een bol Jawoll van 50 gram.

In het patroon wordt het aangegeven  met kleur A, B en C. De Our Tribe wordt kleur B - die wordt door de hele sok gebruikt. De andere twee worden A en C - en het is aan jou om te bepalen welke A wordt, en welke C. Deze kleuren komen om en om in de patronen voor.


Steekverhouding: Die is belangrijk. Ongeblockt en in patroon op naalden 2.5 is de steekverhouding 30 steken en 40 rondes = 10 x 10 cm. Als patroon voor de steekverhouding kun je het boordpatroon gebruiken. Pas de naalden aan om de juiste steekverhouding te krijgen.


Schema tot de hiel: 

Zondag 29 november: Opzet en boord van de sok

Maandag 30 november: Patroon 1

Woensdag 2 december: Patroon 2

Vrijdag 4 december: Patroon 3

Zondag 6 december: Patroon 4

Dinsdag 8 december: Patroon 5

Donderdag 10 december: Patroon 6

Zaterdag 12 december: Hielflap en hiel keren.

 

Opzet en boord: 

Zet op met naalden zonder knop of rondbreinaald: 64 - 80 steken. Gebruik om op te zetten kleur B. 

Brei 20 rondes in boordsteek als volgt: 1 recht in kleur A, 1 recht in kleur B. (herhaal tot het einde van de ronde)

Brei daarna een ronde recht in kleur A, en daarna een ronde recht in kleur B. Knip kleur A af, en hecht dit draadje vast af.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten