donderdag 17 december 2020

The Twelve Days of Christmas - dag 12: De teen

 Eigenlijk had ik dit stukje gisteren willen plaatsen, maar de situatie thuis liep even anders. Mijn excuses voor het feit dat jullie iets langer hierop moesten wachten.


De teen.

Ik schreef eerder dat de teen wordt gebreid in kleur A en B. Maar voordat je gaat starten gaan we eerst naar de verdeling kijken.

Voor de mensen die met rondbreinaalden breien: Als het goed is, heb je een markeerder bij het begin van de ronde, een markeerder na steek 16 - 20 (eerste deel steken van de onderkant van de voet), en dan een markeerder na steek 48 - 60 (de steken van de bovenkant van de voet), waarna de overige steken (16 - 20 steken)  overgebleven zijn voor het tweede deel van de onderkant van de voet.

Voor de mensen die op naalden zonder knop werken zal de verdeling zijn: 16 - 32 - 16 of 4 x 16 voor de kleinste maat, en 20 - 40 - 20 of 4 x 20 voor de grootste maat.

Er zijn mensen, die met 80 steken zijn begonnen, maar bij de spie hebben doorgeminderd naar 72 steken toe. Die hebben dus 8 steken bij de bovenkant van de voet meer, dan  het aantal steken voor de onderkant van de voet.  Je moet dus steken verschuiven. Als je op een rondbreinaald werkt, en je hebt een markeerder, die je makkelijk kunt verplaatsen, dan zet je de markeerder na steek 18 en de volgende markeerder komt na steek 54. 

Werk je op naalden zonder knop, dan zul je na steek 16  - 2 steken over moeten zetten van de linkernaald naar de rechternaald - die komt dan op 18 - tel dan 36 steken verder en zet de andere twee steken over naar de laatste naald, waar 16 steken op staan. Je krijgt dan een verdeling als volgt: 18 - 36 - 18 (of 4 x 18) 

De teen: 

Ronde 1: Brei deze ronde zonder minderingen als volgt: *1 recht in kleur A, 1 recht in kleur B.  Herhaal dit tot het einde van de ronde.

Ronde 2: Houd het streeppatroon vast en minder als volgt: 

Naald 1: Brei in streeppatroon tot 3 steken voor het einde van de naald (tot de 1e markeerder) Brei 2 steken samen, 1 recht

Naald 2 + 3: In de kleur volgens streeppatroon: 1 recht, 2 steken samenbreien door de achterste lussen, brei in streeppatroon tot 3 steken voor het einde van naald 3, brei 2 steken samen, 1 recht

Naald 4: In de kleur volgens streeppatroon: 1 recht, 2 steken samenbreien door de achterste lussen, brei verder in streeppatroon tot het einde van de naald. 

Herhaal ronde 1 en 2, tot er in totaal 40 steken op de naalden over zijn.

Herhaal daarna alleen ronde 2 tot er 20 steken op de naalden over zijn.

Sluit de teen met de Kitchener steek, of keer de sok binnenstebuiten en kant af met de drienaalds afkantmethode.


Hecht alle draden af, en brei de tweede sok.Geen opmerkingen:

Een reactie posten